Во кујната на Нетпрес денеска: Тирамису за десерт

ТИРАМИСУ

Состојки:

400 мл слатка павлака

25 гр маскарпоне сирење

5 лаж. кафеав шеќер

0,5 мл рум

400 мл сварено и оладено кафе

30 гр пишкоти

2 лаж. какао

путер за подмачкување

густин (по потреба)

Подготовка:

Измешајте слатка павлака, маскарпоне, рум, шеќер се додека не добиете крем. Ако не ви е доволно згустена смесата, додадете малку густин. Тавката подмачкајте ја со путер, пишкотите потопете ги во кафето и наредете ги една до друга.

Наредентите пишкоти прекријте ги со крем. Повторно наредете пишкоти потопени во кафе.Завршете ги со останатиот крем и посипете ги со какао во прав (низ цедалка за чај).

Пред да го послужите колачот оставетего во фрижидер барем 3-4 часа.