Свет

Во Либерија прогласена вонредна состојба поради епидемија на ебола

Во Либерија прогласена вонредна состојба поради епидемија на ебола

Либерија прогласи вонредна состојба поради епидемија од смртоносната ебола, додека американскиот претседател Барак Обама изјави дека прерано е на жртвите на оваа болест во Африка да им се испраќаат лекови, кои се во експериментална фаза.

Претседателката на државата Елен Џонсон Серлиф прогласи вонредна состојба во земјата и предупреди дека се потребни вонредни мерки заради опстанок на државата.

Парламентот денеска ќе ја ратификува оваа одлука, а истото ќе го направи и парламентот на Сиера Леоне, каде што вонредна состојба е прогласена минатата недела.

Вирусот однесе 1000 животи, а вонредната состјба ќе трае најмалку 90 дена.