петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Во македонската економија доверба имаат реномирани меѓународни финансиски институции

stavreski500 (1)

Последни вести

Министерот за финансии, Зоран Ставрески по трибината на ВМРО-ДПМНЕ во Гостиварво вестите на Сител истакна дека рејтинг агенцијата „Стандард и пурс“ има доверба во Македонија наспроти сите овие случувања и обиди за поткопување на стабилноста на земјата.

Тој посочи дека  „Стандард и пурс“ истакнале дека според нив Македонија има стабилен рејтинг.

– Оттаму велат дека има ризици и предизвици како и секоја друга земја, но ние ве оценуваме дека сте стабилен рејтинг и го потврдија нашиот кредитен рејтинг. Иста е и оценката од ММФ и од Светска банка, тие веруваат во Македонија и во економските политики и во тој контекст разговаравме за два крупни проекти каде има значаен прогрес а тоа е поддршка од Светската банка за финансирање на гасификацијата за целосно таа да се заокружи и поддршка за изградба на патишта при што уште во септември очекуваме да се одобрат средства за финансирање на патот од Ранковце до Крива Паланка, рече Ставрески.

Тој додаде дека во следната година ќе има и нови проекти, но дека најбитно е што овие најреномирани финансиски институции ја даваат поддршката за нашата земја.

Најчитани вести