Македонија

Во оптег кована пара „Скорпија“ за колекционерски цели

Во оптег кована пара „Скорпија“ за колекционерски цели

Народната банка пушти во оптек кована пара за колекционерски цели „Скорпија“ од серијата „Хороскопски знаци“. Цената на оваа кованата пара изнесува 2.700 денари.

Кованата пара е изработена од сребро 925, со тежина од 21 грам, чистота на среброто 19,43 грама, во овална форма со димензии од 35 х 45 мм, полирани со 24-каратна златна меѓуоснова и вметнато тркалезно стакленце со димензии 18,4 х 6,1 мм.

Кованите пари за колекционерски цели издадени од Народната банка се законско средство за плаќање во Република Македонија, соопшти НБРМ.