Магазин

Во понеделник премиера на документарниот филм за Мајка Тереза

Во понеделник премиера на документарниот филм за Мајка Тереза

Првиот од четирите дела на документарниот филм посветен на Мајка Тереза со наслов „Тереза и Јас” во режија на Теона С. Митевска премиерно ќе се емитува во понеделник 12 јануари во 17.45 на МТВ 1.

Документарниот филм е направен во копродукција со Македонската национална телевизија, и е составен од 4 дела кои ќе бидат прикажани ден по ден од понеделник до четврток во истиот термин.

Документарниот филм зборува за животот на Мајката Тереза, со извонредни и пред се крајно искрени интервјуа кои ја откриваат ова неверојатна жена која доаѓа од Македонија и го објаснуваат нејзиното дело и оставштина. Филмот зборува за нејзината посветеност, за нејзините дилеми, за нејзината упорнот, за нејзината енергичност, за нејзината неверојатна храброст. Материјалот содржи и критички гласови и објективен пристап кон грандиозното животно дело на оваа жена со неверојатна енергија и посветеност и ни овозможува да ги согледаме значењето и влијанието кое таа сеуште го има.

Документарниот филм е сниман во Индија, во Калкута и во Дарџелинг, во Ватикан и во Македонија. Директор на фотографија е Белгијанката Вирџини Сен Мартен, (Индија и Македонија) Антоан Белан (Ватикан) и Дејан Димевски (Македонија). Оргинална музика е на Владимир Каевски, а користени се и траки од Мизар.