Свет

Во Шведска денеска се одржуваат парламентарни избори

Во Шведска денеска се одржуваат парламентарни избори

Во Шведска денеска се одржуваат парламентарните избори на кои најголеми шанси за победа имаат социјалдемократите.

На шведската политичка сцена и претстои голема промена, најголема во текот на изминатата деценија, бидејќи шведските социјалдемократи имаат шанса на изборите да ја вратат власта во земјата.

Фаворит за иден премиер на Шведскла е Стефан Лоефвен, кој според последните мерења на рејтинзите, социјалдемократите имаат поддршка од преку 29 отсто од бирачите, пренесува АФП.