Балкан

Во Словенија една четвртина од домаќинствата се без електрична енергија

матео салвини

Словенија ја зафати снежна бура, што се покажа како најсилна во последните неколку децении.

Поради обилните снежни врнежи и голомразицата без струја останале околу една четвртина од домаќинствата во земјата, пренесе „Би-Би-Си“. Околу 250.000 лица се погодени од лошите временски услови.

Владата на Словенија побара помош од соседните земји и да обезбедат преносни дизел генератори. Според првичните проценки на властите, обновата на инфраструктурата на земјата може да потрае неколку месеци.

Лошото време ги зафати иХрватска и Србија.