недела, 20 август 2017  |  Вести денес: 47

Во тек е склучувањето договори меѓу тутунарите и откупувачите

До крајот на месецов треба да се знае колку тутунопроизводители ќе склучат договори со монополите за претстојната реколта.

132593697

Поврзани вести

Тутунарите ги подигнаа евидентните листови во кои ги најавуваат површините за новото производство. До крајниот рок што истече на 31 март, беа побарани 23.400 евидентни листови или речиси исто како лани.

Според Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ), електронското водење на евиденцијата за секоја парцела го намали бројот на двојни и тројни договори што производителите ги склучуваа со повеќе претпријатија, но и ги натера откупувачите да побрзаат со потпишувањето на договорите пред завршувањето на законскиот рок, 10 април.

Тутунарите до крајот на март го пријавуваа новото производство во подрачните едниници на МЗШВ, пред да потпишат договор со откупувачите.

Најчитани вести