среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 49

Во тек електронско аплицирање за субвенции во земјоделството

Земјоделците преку СМС ќе добиваат информации за временските услови

Земјоделците преку СМС ќе добиваат информации за временските услови

Последни вести

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска соопшти дека во тек е пријавувањето за добивање субвенции во земјоделството.

Рокот за аплицирање е до 30 јуни, а новина е тоа што барањата ќе се поднесуваат по електронски пат.

Барањата може да се поднесат со пристапување во системот преку веб-страната на Агенцијата www.ipardpa.gov.mk , а за полесно користење изработени се и упатства на македонски и на албански јазик. Покрај ова, подетални информации може да се добијат и од вработените во Агенцијата за што се отворени три телефонски броеви 02/3097-489, 02/2445-805, 070/418-869 и 070/418-870.

– Со ваквиот начин на пријавување, Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој се приближи комплетно кон работата на европските платежни агенции. Со ова се намалува метежот во подрачните единици на Министерството за змејоделството, шумарството и водостопанство што беше случај во изминатите години каде се поднесуваа барањата, истакна директорката на Агенцијата, Билјана Вуковиќ.

Земјоделците кои сакаат да аплицираат за субвенции може да побараат помош и од вработените во подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството.

Најчитани вести