вторник, 25 јули 2017  |  Вести денес: 1

Во транзитниот центар Гевгелија сместени 134 бегалци

120616240

Последни вести

Бројот на бегалците стационирани во Прифатниот транзитен центар Гевгелија, веќе неколку дена изнесува 134 вклучително со стотината кои заради подобри услови за сместување деновиве беа вратени од Табановце, информираа денеска од регионалниот ЦУК во Гевгелија.

Од епидемиолошката служба на гевгелискиот подрачен центар за јавно здравје, информираа дека во транзитниот центар било пријавено сомнение за појава на шуга кај неколку мигранти кои биле вратени од Табановце. Во конкретниот случај се работи за петчлено семејство од Ирак кај кое по извршениот преглед заболувањето е конфирмирано. Заболените се веднаш ставени во посебен објект и тие се наоѓаат под постојан епидемиолошки надзор кој ќе трае до потполно исчезнување на симптомите на болеста.

Во центарот Гевгелија беше извршена дезинфекција и дезинсекција на објектот во кој се сместени заболените, а истовремено беше извршен преглед и на сите мигранти заради преземање неопходни превентивни и евентуално терапевтски мерки во случај на постоење шуга и вошливост.

Најчитани вести