понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 63

Водата во струшко загадена со опасни бактерии

Центарот за јавно здравје од Охрид земал мостри од градскиот водовод, а микробилошките резултати од денешните анализи ќе бидат готови во среда.

Последни вести

Бактериите Ешерихија коли и Ентеро коки се пронајдени во водоводите во струшките сека Франгово и Октиси. Освен овие опасни бактерии, од Центарот за јавно здравје од Охрид е утврдено дека во водоводите нема ниту хлор, и водата е забрането да се пие.

Центарот за јавно здравје земал мостри од градскиот водовод, а микробилошките резултати од денешните анализи ќе бидат готови во среда.

Неодамна и во градскиот струшки водовод беше утврдено присуство на Ешерихија коли, но по хлорирање таа повторно беше безбедна за употребување. Проблемот со хлорирање на водата во Стругае главна причина зошто градот има постојано проблеми со исправноста на водата за пиење.

Најчитани вести