Македонија

Водици традиционално одбележан во Илинден

Водици традиционално одбележан во Илинден

Триесетитригодишниот Влатко Крушкаровски беше најсреќниот меѓу 61 верник кои што скокнаа по Богојавленскиот крст, што за големиот христијански празник Водици беше положен во водите на езерото на хотелот Бест Вестерн Белви, во Општина Илинден.

Крушкаровски по четврти пат скокаше по крстот, а ова му е втор пат Богојавленскиот крст да се најде во негови раце. Прв пат Крушкаровски го фати крстот во 2009 година кога се одржа првата ваква манифестација во Општина Илинден. Според верувањето тој што ќе го фати крстот ќе го следи благослов и среќа цела година.

Жителите на Општина Илинден и оваа година масовно го одбележаа големиот христијански празник Богојавление Водици. На манифестацијата што традиционално по седми ја организираше Општина Илинден во соработка со свештениците од црквата “Свети Константин и Елена“ присуствуваа неколку илјади граѓани.

На најсреќниот учесник што го фати крстот, од страна на градоначалникот на Општина Илинден, Жика Стојановски, како и  од претставници на јавните претпријатија и граѓани му беа доделени вредни награди.

За посетителите на манифестацијата која што од година во година станува се помасовна, Општина Илинден обезбеди топли пијалоци, како и традиционалната за овој ден пивтија.

i4

 

i5