Анализи

АНАЛИЗА: Војна за гас?

АНАЛИЗА: Војна за гас?

Очекувањата се дека побарувачката на природен гас ќе се зголеми, и тоа на долгорочен план. Тој е почист, поефективен и поефтин од нафтата.

Цената за затоплување на една американска семејна куќа, од средната класа, е три пати повисока при употребата на нафта во споредба со затоплување на гас.

Европа е зависник од гас, конзумирајќи 447 милијарди кубни метри во 2016 година, со 6 отсто зголемување секоја година.

Русија, нејзиниот најголем добавувач, преку сегашните гасоводи, задоволува една третина од европските потреби. Сега Москва планира да изгради нов гасовод („Северен Тек-2“) од Русија кон Германија, за да ја дополни постоечката гасоводна мрежа и да обезбеди континуирано снабдување, откако идната побарувачка само ќе се зголемува.

Но, Европа не е задоволна од тој план, особено источна Европа. Таа е задолжена стриктно да ги држи и да ги следи американските антируски политики, чија цел е да ја ослабат Русија и економски и воено и да ја намалат нејзината голема геополитичка улога. Оттука, земјите членки на Европската унија не само што слепо следејќи ги САД веднаш наложија санкции за Русија, и тоа на штета на сопствените економии, туку исто така ги изложија своите граѓани на опасност од целосно уништување, распоредувајќи американски нуклеарни ракети и друго вооружување, насочени против Русија.

Gas

Така ЕУ послушно ја премина линијата и со текот на годините поставуваше пречки пред проектите за гасоводи. Или постоечките европски закони беа толкувани негативно или беа објавувани нови неповолни закони и регулации.

Но, сега последната сламка изгледа дека ќе и го скрши ‘рбетот на камилата. Изборот на…