Свет

Војници од ИСИС силуваат девојки за да ги исламизираат

Војници од ИСИС силуваат девојки за да ги исламизираат
Војници од ИСИС силуваат девојки за да ги муслиманизираат

Војници од ИСИС силуваат девојки за да ги муслиманизираат.

Ни ги земаат девојчињата, домовите и семејствата. Земаат се од нив. Велиме дека децата се нашата иднина, ама тие ги земаат сите, и стари, и млади!  – вели спиритуалниот водич на Јазидите, Баба Шеик, пренесува Си Ен Ен.

Јазидите се луѓе кои следат уникатна религија која содржи елементи од Христијанството, Јудаизмот и Исламот проследени со дури и постари пракси, како обожување на Сонцето. Тие веруваат во еден Бог кој ја креирал Земјата и ја оставил во рацете на ангел во вид на паун, Малак Таус. Но ова верување, претворено во славење на ѓаволот од ИСИС беше искористено од Исламските екстремисти како изговор за убивање, силување и заробување.

Војници од ИСИС силуваат девојки за да ги муслиманизираат
<strong>Војници од ИСИС силуваат девојки за да ги муслиманизираат</strong>

Откако ИСИС окупурале провинција во Ирак, војниците силувале и поробувале млади девојки, но пред тоа се обидувале да ги оправдаат своите намери.

Ми покажа една слика и ми кажа дека секоја заробена жена ќе стане Муслиманка, ако 10 војници од ИСИС ја силуваат. На сликата имаше знаме на ИСИС и слика од Абу Бакр Ал Багдади – изјавува 22 годишна девојка која била силувана од 12 војници.

На територијата на…