вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 43

Војникот што го стрелаше Чаушеску: Тешко е да убиеш невооружени луѓе

И денеска сум нервозен кога говорам за тоа, вели и ја испива чашата ракија. „Прекинав два животи. Во војна тоа е прифатливо, но многу е потешко кога ќе убиеш невооружени луѓе. Тоа никому не би му го посакал, иако мене убивањето луѓе ми е работа.

Расстрел-Чаушеску

Последни вести

Рацете на Лионел Боеру се тресат додека говори за „Гардијан“ за денот кога пред 25 години крај тоалетот во смрзнатиот двор во Трговиште го стрелаше романскиот диктатор Николае Чаушеску и неговата сопруга Елена.

На Божиќ 1989 година тој бил стражар на новното мелодрамско формално судење. Ги извел од зградата додека диктаторот ја пеел Интернациоалата, а неговата помалку прибрана жена врескала „е*ете се“! Потоа ги поставил пред ѕидот и ги покосил со својот калашњиков.

Се се случи толку брзо што воениот фотограф кој го снимал сидењето успеал да го фати само последниот рафал и телата што се струполија на подот. Но, и тие неколку секунди го обележија животот на овој падобранец.

-И денеска сум нервозен кога говорам за тоа, вели и ја испива чашата ракија. „Прекинав два животи. Во војна тоа е прифатливо, но многу е потешко кога ќе убиеш невооружени луѓе. Тоа никому не би му го посакал, иако мене убивањето луѓе ми е работа.

Крупен човек со мустаќи од матните снимки, денеска е полничок дедо кој не жали што токму тој го означи крајот на владеењето на Чаушеску, обележана со страв и сиромаштија. И неговото семејство било меѓу милионите прогонети.

-Мојот дедо беше свештеник, либерал, поголемиот дел од животот го помина во затвор, вели Боеру. Ми рече: „Без грижа, јас на себе ги земам твоите гревови“.

Не е лесно да се биде еден од најславните крвници на минатиот век. Го плати тоа со губење на приватноста и брак со жената на која и пречеше таквата мачна слава.

Боеру верува дека токму неговите куршуми ги убија Чаушеску и неговата сопруга, бидејќи кога почнал да пука, воочил дека еден од тројцата членови на стрелачкиот вод се скаменил на неголку секунди, а другиот заборавил да го стави оружјето да работи на автоматски начин, а успеал да испука само неколку поединечни куршуми.

Николае и Елена „се’ уште беа многу вљубени“ и бараа да умрат заедно и покрај пресудата која предвидувата одвоено погубивање. Тој им ја исполнил таа последна желба и се теши што ги убил веднаш. „Многу брзо ги застрелав. Сметам дека им овозможив да умрат достоинствено“, вели.

Боеру тогаш имал 31 година и бил во елитната падобранска единица, каде се јавил како доброволец за таинствената божиќна мисија. Наредбата ја добиле само миг пред средбата со Николае Чаушеску кој само пред ден-два бил апсолутен владетел.

„ Министерот ме праша ’Војнику можете ли тоа да го сторите?‘, одговорив, ’Можам‘. А што можев да речам?“.

Romanians attend a commemoration at the grave of Romania's late communist dictator Nicolae Ceausescu in a Bucharest cemetery cau1 cau2

Најчитани вести