Свет

Вонреден состанок во ЕУ за безбедносните предизвици

Вонреден состанок во ЕУ за безбедносните предизвици

Вонреден состанок на министрите за внатрешни работи на државите членки на ЕУ ќе се одржи денеска во Брисел. На состанокот ќе се разговара за безбедносните предизвици по нападите во Париз.

Соочени со варваризам и тероризам, Европа мора да биде обединета со Франција, изјави Етјен Шнејдер, министер за внатрешни работи на Луксембург.

Во соопштение се вели дека одлуката за одржување на вонредниот состанок е донесена во договор со француските власти. Цел на состанокот е да се обезбеди „силен и обединет одговор на Европа“, се додава во соопштението.

Дел од медиумите веќе пишуваат дека Франција ќе побара суспензија на шенгенскиот систем, повеќе за ова на следниот линк.