Македонија

Вонредна авионска дезинсекција во поплавените места

Вонредна авионска дезинсекција во поплавените места
Вонредна авионска дезинсекција во поплавените места

Министерството за здравство во четврток на 20-ти август ќе спроведе авионска дезинсекција на подрачјата на 9 Центри за јавно здравје (Куманово, Тетово, Битола, Прилеп, Охрид, Кочани, Струмица, Штип, Велес), односно на вкупна површина околу 6000 хектари, со посебен акцент на подрачјата зафатени од поплавите.

Авионската дезинсекција ќе се изврши во утринските часови во периодот од 5:00 до 8:00 часот.

За таа цел, се известуваат лицата кои чуваат пчели навремено да ги преземат потребните мерки за заштита на пчелите и да не ги пуштаат надвор во наредните 3 – 4 часа од прскањето. Станува збор за втора вонредна дезинсекција организирана од Министерството за здравство заради појавата на поплави кои го зафатија подрачјето на Република Македонија, соопшти Министерството.

Инаку, согласно Акцискиот план за спречување на појава и ширење на вектор преносливи болести (со посебен акцент на комарци и крлежи), секоја година, почнувајќи од месец март до септември се преземаат активности за дезинсекција на јавни површини и сите општини континуирано спроведуваат дезинсекција на своите подрачја.

Пешевски и Јолевски на терен во Доброште

Вицепремиерот Владимир Пешевски и министерот за одбрана Зоран Јолевски денес го посетија Доброште кое беше зафатено од невремето. Во селото во тек е акција за расчистување на последиците.

Јолевски истакна дека расчистувањето во селото се одвива добро, според предвиденото.

Во Доброште има екипа од 15 војници кои во овој момент работат на расчистување на училиштето во ова место. Ги посетивме локални жители и со нив разговаравме за тоа каква дополнителна помош им треба. Претходно имаше механизација од Градот Скопје. Војската ќе продолжи да му помога на локалното население со цел да се справат со ова непогода, потецираше министерот за одбрана.