Балкан

Вонредна состојба во Пожаревац

Вонредна состојба во Пожаревац

Штабот за вонредни ситуации во Пожаревац, поради проблемите предизвикани од обилните врнежи од дожд, донесе одлука за прогласување на вонредна состојба на дел од територијата на градот и околните села.

Поради обилните врнежи проблеми се предизвикани во сообраќајот, јавните установи и фирми, како и во индивидуалните објекти.

Голема количина на вода тече низ улиците на градот, граѓаните од своите подруми и дворови ја испумпуваат водата. Дождот во Пожаревац непрестајно паѓа повеќе од 14 часа.

pozarevcu1-500

Според шефот на пожарникарско-спасувачката единица Бојан Митиќ загрозен си Вишиот суд, Здравствениот дом и Централната аптека.

pozarevcu2-500

Сообраќајот во градот се одвива отежнато, а во некои улици нивото на задржна вода е од 15 до 20 сантиметри. Во самиот центар на градот поплавени се 4 трафостаници. Екипите работат на испимпување на водата од нив, по што се очекува електричната енергија повторно да биде вклучена.

pozarevcu3-500

Граѓаните се повикуваат да не излегуваат доколку немаат потреба и редовно да ги следат наредбите согласно дадени упатства.