Балкан

Вонредна состојба во Србија, се евакуираат луѓе од поплавени куќи

Вонредна состојба во Србија, се евакуираат луѓе од поплавени куќи

22 лица од повеќе објекти се спасени од поплавите предизвикани од надојдената река Топлица во Србија. Спасени се и двајца мажи од покриви на автомобили.

Претставникот на Секторот за вонредни состојби во Прокупље, Владо Племиќ изјави дека бранот поплави на подрачјето на Прокупље полека почнува да стагнира и оти се упатил кон правец на Житораѓа, каде е префрлен дел од силите на Секторот за вонредни состојби.

Поради поплавите прогласена е вонредна состојба во Куршумлија, Лучани и Пожега. Најзагрозена точка во Србија во моментот е Заечар, каде што е прогласена вонредна состојба.

На подрачјето на Куршумлија водата и натаму надоаѓа, во прекин се телефонските врски, Интернетот, мобилната телефонија, јави Танјуг.

Во овој град загрозено е и снабдувањето со вода за пиење, а се очекува цистерни со вода да пристигнат утрово. Оштетени се повеќе станбени и економски објекти во градот и околните села, а земјоделците ќе претрпат најголема штета.

Многу села се отсечени од градот поради поплави и одрони, а патиштата се пресечени и кон три околни бањи. Многу луѓе се евакуирани.