Балкан

Вонредни парламентарни избори во Косово на 8 јуни

Вонредни парламентарни избори во Косово на 8 јуни

Претседателката на Косово Атифете Јахјага, денеска  соопштила дека на 8 јуни ќе има вонредни парламентарни избори во Косово.

„Од овој момент ги повикувам сите политички субјекти на учество во пристојна и фер изборна кампања и процес“, истакнала Јахјага.

Консултациите со партиите, како и со претседателот на Централната изборна комисија, Валдете Дака, за одредување на датумот за одржување на изборите, Јахјага ги започна вчера во попладневните часови, откако претходно косовското Собрание донесе одлука за самораспуштање.