Балкан

Вонредни парламентарни избори во Косово

Вонредни парламентарни избори во Косово

Во Косово утре ќе бидат одржани предвремени парламентарни избори, кои првпат ќе бидат спроведени на целата територија, вклучувајќи ги и четирите општини со мнозинско српско население, во северниот дел на земјата.
Право на глас имаат 1.782.454 бирачи, што е за околу 40.000 граѓани повеќе отколку што Косово има жители, според пописот спроведен во 2011 година, објавува Танјуг.

За 120 -те места во парламентот ќе се борат 30 политички субјекти, меѓу кои и пет српски.

Политичките партии за да имаат пратеници во парламентот треба да го минат цензусот од пет отсто, додека за коалициите цензусот изнесува седум проценти од бројот на гласачите кои го оствариле своето право.

малцинските заедници имаат 20 загарантирани места, од кои 10 им припаѓаат на Србите, а останатите десет на другите националниз аедници во Косово.

МИА