четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 47

Воздухот најзагаден во Гази Баба, Тетово и Карпош

zagaduvanje

Последни вести

Гази Баба, Тетово и Карпош утрово се најзагадени општини во Македонија. Концентрациите на ПМ10 честичките се над 100 микрограми на метар кубен. Повисоки концентрации од дозволеното има и во воздухот во Центар, Лисиче, кај Ректоратот, Битола и во Кичево.

Мерните станици на Министерството за животна средина и просторно планирање покажуваат концентрација на ПМ 10 честичките во Гази Баба од 159 микрограми, во Тетово 112, во Карпош 103, во Битола 82, кај Ректорат 80, Лисиче 78 и Кичево 49.

На другите мерни станици утрово се измерени концентрации на ПМ10 честичките во рамки на дозволеното до 35 микрограми на метар кубен.

Најчитани вести