Свет

ВОЗНЕМИРУВАЧКО ФОТО: Како американските маринци се изживуваат со ирачките бунтовници

ВОЗНЕМИРУВАЧКО ФОТО: Како американските маринци се изживуваат со ирачките бунтовници

Фотографии на кои се гледа теророт на американските маринци над ирачките бунтовници, како палење на мртви тела и позирање со скелети, ја вознемирија светската јавност и покренаа истрага во Маринскиот корпус.

Според американските медиуми, добиени се 41 фотографија, но повеќе од низ се пребрутални и крвави за да бидат објавени во јавност. Изворот кој ги доставил овие фотографии до „ТМЗ“ кои сведочат за бруталност на маринците останува анонимен, се знае само дека се направени во Фалуџа во 2004 година.

Horrific: Shocking images depicting U.S. soldiers burning the bodies of what appear to be Iraqi insurgents, have emerged today

На две од фотографиите јасно се гледа како маринец полева мртво тело на бунтовник со бензин и го остава да гори. Други пак покажуваат како маринците, со насмевка позираат со изгорените скелети.

Posing: Other horrific pictures show a Marine squatting next to a skull to pose for the camera. His U.S. military uniform is clear, on his face he wears a wide grin and he is pointing his gun at the skeleton

Според информациите на медиумите, на други фотографии, кои не се објавени се гледа како кучиња ги јадат мртвите тела покриени со крв.

Burning: The explosive photographs, reportedly taken in Fallujah in 2004, appear to show U.S. soldier pouring gasoline on the bodies of Iraqi insurgents

„ТМЗ“ кој ги има фотографиите, минатата недела ги доставил до Пентагон.

Grim: Many of the 41 gag-inducing shots are just too grisly to publish

Од таму реагираат дека актите кои се фотографирани не се акти кои тие ги очекуваат од нивните војници во мировните мисии и тие не ја претставуваат чесната и професионална служба која ја покажаа 2.5 милиони американци маринци во Ирак и Авганистан. Велат дека Мировниот корпус работи на расчистување на целиот инцидент, откривање на условите во кои се направени овие фотографии и ако е можно, да ги идентификување на  војниците.

probe: The gruesome images have already sparked a Marine Corps investigation

Но, ова не е прв пат да се појават шокатни фотографии кои сведочат за страшното однесување на американските војници со бунтовниците. Во јануари 2012 година беа откриени фотографии на кои се гледа како војници уринираат врз мртвите тела на иранските милитанти.

Charred: Two more pictures capture the horrifically charred bodies

Pentagon: The sick snaps were exclusively obtained by TMZ, who turned them over to the Pentagon last week, triggering the probe

Pickpocket: The Department of Defense said the pictures appear to show U.S. soldiers in violation of the Uniform Code of Military Justice. The code outlines that it is a crime to mishandle remains