Свет

Вработените во државните болници во Грција протестираат

Вработените во државните болници во Грција протестираат
epa03400778 Doctors walk underneath a banner with anti-austerity measures, at the entrance of 'Laiko' Hospital, Athens, Greece, 17 September 2012. Courtrooms, hospitals and universities in Greece remained shut 17 September, in the latest industrial action targeting a new package of austerity measures demanded by the country's international lenders. More than 22,000 public sector doctors began an open-ended strike over unpaid overtime pay, saying they would only treat emergency cases. University professors and judges also began a strike until the end of the month to protest wage cuts. EPA/FOTIS PLEGAS G.

Протестите се по повик на федерацијата на лекарите во болниците. Синдикатот ги оспорува уверувањата на Владата дека парите од нови лиценци за телевизиски канали ќе бидат насочени во буџетот за здравствена заштита.

Тие сметаат дека националниот здравствен систем „оди кон распад“. Алармираат дека болничкиот персонал е намален за 20 илјади, а финансирањето на секторот е намалено од лани за 350 милиони евра.