Свет

Врховниот суд одобри истополови бракови на цела територија на САД

Врховниот суд одобри истополови бракови на цела територија на САД

Американскиот Врховен суд денеска донесе пресуда според која двојките имаат право на истополови бракови во сите 50 сојузни држави, објави МИА.

Истополовите двојки можат да се венчаат во 36 сојузни држав и во дистриктот Колумбија.

Денешната одлука значи дека и во останатите 14 американски сојузни држави треба да се укине забраната за геј бракови.