Балкан

Врие од комарци во поплавените делови на Србија

Врие од комарци во поплавените делови на Србија

Областите во Србија, кои пред повеќе од еден месец беа погодени од катастрофални поплави се преполни со комарци.

Речиси и да не постои место во Србија каде што не е забележано зголемено присуство на комарци, пренесува српски Блиц. Комарците се намножиле во барите создадени по повлекувањето на водата, а во прилог им одат и временските услови, односно комбинацијата на дожд и влага и високите температури.

Поради тешката ситуација со комарците, во некои делови од Србија прогласена е вонредна состојба.