ТОП,Македонија

Врие од народ на улиците по обидот на СДСМ насилно да го преземе претседавачкото место во Собранието

Врие од народ на улиците по обидот на СДСМ насилно да го преземе претседавачкото место во Собранието

Учесниците на маршот ја минаа вообичаената маршрута, од Владата до Собранието на РМ.

– И официјално денешниот обид на шверцерски начин да се избере претседател на Собранието не им успеа. Не им успеа и нема да им успее. Ова е голема победа за сите нас. По 39 дена решија да видат дали сме сериозни. Ако сакаат да не тестираат, да им кажеме дека имаме волја, енергија и дека ќе останеме тука и ќе правиме се што треба за да си ја одбраниме државата, рече Богдан Илиевски, член на Иницијативата.

2

Според него, формулата за победа е лесна, час и половина во денот посветени на Македонија. – Ако не беше граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија“, досега ќе избереа претседател на Собранието, ќе направеа инцидент. И власта ќе ја земеа оние кои од Македонија сакаат да направат бинационална држава, посочи Илиевски.

Борис Дамовски дополни дека трпението на народот е огромно. – Со мир браниме мир, но знаеме и поинаку. Секој од нас е подготвен да ја брани Македонија. Стотици илјади луѓе се готови да ја земат правдата и да ја донесат конечно во Македонија, истакна Дамовски и додаде дека сите го знаат излезот од оваа криза, а тоа е, рече, спроведување попис и избори.

14

Милан Рисетвски нагласи дека сите сакаат да живеат во унитарна, заедничка држава, без да наметнува никој ништо. –  Не ми е разбирливо некој да сака толку многу да го силува македонскиот народ, освен потребата да задоволи некои сценарија. Не ми е гајле дали е платформа од Вашингтон или од некое село, таа е антимакедонска и ништо повеќе, рече докторот Милан Ристевски.

Масовни протести на иницијативата „За заедничка Македонија“ се одржуваат во повеќе градови низ државата.

КУМАНОВО

куманово-1

куманово

ОХРИД

охрид-2

охрид-1

БИТОЛА

битола

ШТИП

стип

БЕРОВО

berovo

ПРОБИШТИП

probsitp

ГЕВГЕЛИЈА

гвг-14

гвг

СТРУМИЦА

струмица-1

струмица-2

струмица

ДЕМИР КАПИЈА

капија-2

капија-1

РАДОВИШ

radovis

ВИНИЦА

виница