Македонија

Вторник е неработен ден, уште колку празници има до крајот на годинава?

Вторник е неработен ден, уште колку празници има до крајот на годинава?

Првиот ден на Рамазан Бајрам, 5 јули вторник е неработен ден за сите граѓани на Република Македонија, соопшти Министерството за труд и социјална политика.

Од Министерството на граѓаните од Исламска вероисповед им го честитаат празникот Рамазан Бајрам.

Ова се останатите неработни денови во 2016 година

За сите граѓани на РМ:

 • 5 Јули (вторник) Рамазан Бајрам, прв ден на Рамазан Бајрам
 • 2 Август (вторник) Ден на Републиката
 • 8 Септември (четврток) Ден на независноста
 • 11 Октомври (вторник) Ден на народното востание
 • 23 Октомври (сабота) Ден на македонската ревулуцинерна борба
 • 08 декември (вторник), “Св. Климент Охридски”

За граѓаните од православна вероисповед:

 • 28 Август (недела) Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)
 • За граѓаните од католичка вероисповед:
 • 01 ноември (вторник), Празникот на сите светци
 • 25 декември (недела), првиот ден на Божиќ

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 • 13 септември (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

 • 22 ноември (вторник), Ден на Албанската азбука

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

 • 12 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 • 28 септември (среда), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 • 21 декември (среда), Ден на настава на турски јазик