петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 16

Вучиќ: Сонувам за создавање балканска царинска унија

Сонувам да создадеме царинска унија со сите балкански држави, со сите териотрии, со сите. Тоа е мојот сон. Да имаме заеднички пазар, изјави Вучиќ во интервју за агенцијата АФП.

vucik

Последни вести

Српскиот премиер Александар Вучиќ изјави дека стравува за стабилноста на регионот на западен Балкан и повика на содавање на „царинска унија на сите балкански држави и територии“.

– Сонувам да создадеме царинска унија со сите балкански држави, со сите териотрии, со сите. Тоа е мојот сон. Да имаме заеднички пазар, изјави Вучиќ во интервју за агенцијата АФП, чии делови пренесува Танјуг.

Во интервјуто, дадено во пресрет на неговата посета на Франција, Вучиќ вели дека таа царинска унија не би била некоја нова Југославија, туку заеднички пазар кој би довел до тоа луѓето да станат побогати и во регионот да има подбри и поголеми компании.

Вучиќ натаму нагласува дека соработката меѓу земјите во регинот не е лесна по „не само децениската, туку и вековната омраза и војни“, што и предизвикува стравувања околу стабилноста на Балканот.

– Не стравувам за нашата иднина на еконосмки план, но потребна ни е и политичка стабилност во регионот. Затоа ќе вложиме многу напори и многу време за да обезбедиме политичка стабилност, вели Вучиќ во интервјуто.

Најчитани вести