Свет

За десет месеци во Германија азил побарале 32.000 Косовци

За десет месеци во Германија азил побарале 32.000 Косовци

32.000 Косовци побарале азил во Германија од јануари до крајот на октомври оваа година.

Во другите западноевропски земји пак бројот на косовските граѓани-азиланти е значително намален.

Овие податоци, како што јави допсиникот на МИА, се изнесени на тркалезната маса на насловена „Вработувањето и миграцијата“, одржана во Приштина.

Според германската амбасадорска во Приштина, Ангелика Виц, проблемот лежи во тоа што секоја година по околу 30.000 Косовци, главно млади, се јавуваат на пазарот на труд, а нема можност сите да најдат работа.

Косовскиот министер за труд и социјална благосостојба Арбен Абраши смета дека вработувањето, образованието, миграцијата и реинтеграцијата се прашања од витален интерес за Косово, посебно кога се има предвид големиот број на Косовси кои моментно се без работа.

На средбата било кажано дека бројот на невработените заклучно со ноември годинава изнесува 114.000 лица.