сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 23

За директор на училиште ќе се бара лиценца

u

Последни вести

Министерството за образование и наука планира да воспостави построги критериуми за избор на директорите на училиштата, иако тие ги ги именува градоначалник.

Првиот предлог-закон е за обука и испит на директор за основно, средно училиште, ученички дом и отворен граѓански универзитет за доживотно учење. Вториот предлог-закон е за стручен испит на наставник, стручен соработник и воспитувач во основно, средно училиште и ученички дом.

Имено, секој потенцијален директор ќе мора да помине низ одредени обуки во 5 модули. По обуките ќе полага испит.

Лиценца за работа на функција “директор на училиште“ ќе добијат најдобрите.

Исто така, идејата која се уште се разгледува е за директор на училиште да не може да биде именуван професор вработен во истото училиште.

Во едно училиште директор може да биде долгогодишен професор, но од друго училиште од иста фела.

Најчитани вести