Македонија

За два дена 330 јавувања на телефонската линија „Ало докторе“

За два дена 330 јавувања на телефонската линија „Ало докторе“

Телефонска линија за медицински совети 15123 –Ало докторе во изминативе два дена 19.10.2014 година  и 20.10.2014 година со пресек до 22 часот имаше вкупно 330 јавувања.

Јавувањата на линијата„ Ало докторе“  се од граѓани од сите градови на Македонија.

17 доктори- специјалисти   се  достапни за  граѓаните 24 часа за соодветна здравствена услуга преку здравствен совет  и соодветна симптоматска терапија.

Во изминативе два дена 19.10.2014 година и 20.10.2014 на сите 330 лица поради здравствената состојба за која ја побарале линијата „Ало докторе“ од страна на дежурните доктори специјалисти им е даден медицински совет ,ако било потребно и симптоматска терапија и  неколку совети на граѓаните како преку  “мој термин” најбрзо да извршат одреден  преглед- неопходен за нивната здравствена состојба.

Во најголем број јавувањата од страна на граѓаните за медицински совет на телефонската линија 15123-ало докторе ! биле за  здравствени совети во  врска со фебрилни состојби и настинки, притисок,главоболки и кардиоваскуларни  симптоми.

Денес на дежурство во кол центарот на ало докторе од 18 до 22 часот ќе биде  проф.др.Игор Кузмановски   –директор на Клиниката за неврологија, а во среда  на  22.10.2014 година  ,за медицински совет ќе биде достапен проф.др.Александар Чапаровски  директор  на  Клиниката за  неврохирургија.