вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 0

За една година изречени 40 опомени на носителите на јавни функции

kor

Последни вести

Државната комисија за спречување корупција постојано добива претставки од граѓаните во однос на корупциски предмети, судир на интереси и постапува по нив. Годинава се поднесени седум иницијативи за кривично гонење до Јавното обвинителство, информира Ѓорги Сламков претседател на Комисијата на денешното одбележување на Меѓународниот ден за борба против корупција.

– Досега имаме поднесено седум иницијативи за кривично гонење до Јавното обвинителство. Денеска ќе бидат објавени пет нови јавни опомени согласно Законот за спречување судир на интереси, тоа ни е единственото средство на реакција. Годинава имаме изречено околу 40 јавни опомени на носители на јавни фунцкии каде што е констатиран судир на интереси. Во однос на барањата за поведување прекршочни постапки од областа на судир на интереси имаме повеќе од 50 барања за поведување прекршочна постапка и уште толку за испитување имотна состојба во УЈП. Тука имаме и 22-23 барања за поведувања прекршочна постапка во делот на судир на интереси, носители на јавни функции, меѓу кои има и судии и пратеници и градоначалници, појасни Сламков.

Оваа година, според него, има поведено осум иницијативи за носители на јавни функции, во делот за располагање со буџетски средства, урбанизам, јавните набавки, …. Лани биле покренати девет вакви иницијативи, а од основањето на Комисијата до сега 142.

Сламков најави дека денеска ќе бидат доставени пет нови опомени за судир на интереси.

Министерот за правда Аднан Јашари потсети на проектите што ги реализира Владата, односно ресорното Министерство во борбата против корупцијата.

– Борбата против корупција е нашата заедничка борба која се потпира на секој од нас и успесите зависат од тоа како се однесуваме, како делуваме, односно какви одлуки донесуваме, истакна Јашари.

Постојниот претставник на УНДП Луиза Винтон порача граѓаните да го надминат чуството дека корупцијата е дел од животот и дека треба да дадат пари за да добијат подобра нега од докторите.

– Триесет и пет проценти од митото биле понудени од граѓаните, а не како одговор од барање на доктор или полицаец. Секој има своја улога во елеминирање на корупцијата, заклучи Винтон.

Најдобар начин за справување со корупцијата, според градоначалникот на Штип Илчо Захариев, е да имате јасни и дефинирани рокови при извршување на работите.

– Апсурдно е ако некој предмет е целосен, комплетен да стои во дното од вашата фиока, тогаш и кај вработениот што го држи тој предмет и кај раководителот има проблеми, рече Захариев.

Кога дошол на функцијата градоначалник тој побарал од вработените во рок од седум дена да ги завршат сите предмети.

– Работиме ден за ден и неможе да се случи да дојде странка и да има конкретен предмет, а да не е завршена работата, тогаш вработениот службеник мора да даде дебело образложение зошто е тоа така. Мислам дека кратките рокови за извршување на сите работни задачи се најдобрата брана кај корупцијата, истакна Захариев, додавајќи дека граѓаните треба да имаат отворен кабинет кај градоначалникот за заедничко решавање на проблемите.

Повеќе од 40 градоначалници денеска потпишаа антикорупциски политики со што ќе го отпочнат процесот на имплементирање на системот на интегритет во нивните општини во рамки на одбележување на Меѓународниот ден за борба против корупцијата.

Меѓународниот ден за борба против корупцијата се одбележа во организација на Државната комисија за спречување на корупцијата и Програмата за развој на ОН (УНДП), во соработка со ЗЕЛС.

Најчитани вести