Колумни

За неписмените од СЈО: Сега Латас и Ивона се херои

За неписмените од СЈО: Сега Латас и Ивона се херои

На времето постоеше дефиниција дека педерастијата, или по ново хомосексуализмот, е противприроден блуд. Патем за оние кои незнаат. Педер доаѓа од албанскиот (новата замислена двојазичност на дело) израз Pederi. Тоа согласно нашиот македонски литературен речник значи личност која учествува во Педерастија. А, педерастија е сексуален чин помеѓу две личности од машки пол. Но, според новите критериуми противприродниот блуд не е кривично дело, а педерите сега се хомoсексуалци и хомосексуализмот е легитимно човеко право во дел на сексуална определба.

Тоа се вика револуционерно еволуционо однесување кон трети лица, а поддржано од Хелсиншкот комитет за човекови права.

Така и јас како личност во многу наврати лично и персонално сум имал во најмала рака црни мисли како да им се осветам на Драган Павловиќ-Латас и Ивона Талевска поради неколку случаи на нивниот новинарски приод што се однесувале за мене и моето опкружување. Ако земеме во предвид еден интересен фејсбук статус на госпоѓа Бранка Д.Н. кој вели: Не е до парите туку до дрскоста!, тогаш во најмала рака треба да донесеме судска морална пресуда. Меѓутоа Специјалното Јавно Обвинителство – СЈО и неговите три грации треба да знаат дека они не се Институт за морално и етичко однесување кон јавноста, туку дека гонат криминал и покрај тоа што се сериозен противуставен канцер на формално правното здравство. Бидејќи внимателно ја читав нивната прес-конференција објавена на нивната интернет страница можам да дојдам до следниов заклучок.

Латас и Ивона немаат кривично дело, а СЈО се елементарно неписмени за обвиненија од даночни затајувања и слободно двете обвинети личности можеме да ги прогласиме за ХЕРОИ, бидејќи Хелсиншкиот Комитет за човекови права не признава негирање на презумција на невиност и најосновно не почитува личен впечаток граден со години при обвиненија за криминал.

Мала приказна за грациите од неписменото СЈО што е правичност, а што правно решение. Пред многу години еден близок пријател ја одбранил вработената во колонијал на неговиот чичко, која била нападната од маалски насилник. Кога насилников се запознал во пракса со девизата Образот твој го осети шамарот мој, го пријавил пријателов во полициска станица и така заедно завршуваат на Суд за Прекршоци. Судијката пресудува прекршок и добива прашање: Честита судијке доколку Вас ве нападнат надвор пред мене, треба да реагирам да Ве одбранам или да повикам полиција која ќе задоцни. Одговор од судијката: Све си во право, ама законот е таков.

Така и во случајот за фирмите кои ги поседувале Латас и Ивона. Неможам да поверувам дека Специјалното Јавно Обвинителство носи заклучок кој во најмала рака е непознавање на Законот за Трговски Друштва. Затоа мора да поставам неколку прашања:

1. Каде пишува дека физичко лице нема право да биде сопственик и управител на ДООЕЛ, ТП или ДОО, да биде со неограничена одговорност, да биде потписник на сите финансиски и правни документи и во исто време да нема ниту еден вработен?
2. По кој закон во Република Македонија пишува дека ако купувам материјални добра на име на фирма, а управителот ги користи за лична употреба е кривично дело?
3. Каде пишува дека неможам да ставам фирма во мирување и подоцна од Централен Регистер да ме избришат?
4. Кое стручно лице ги посочи Управата за Јавни Приходи и Финансиската Полиција дека не ја работеле својата работа и излегува дека биле во злосторничко здружување со Латас и Ивона?

Да и’ биде појасно на македонската јавност кои се соработниците на СЈО:

• Боки Бургија или популарен како Боки Панафакс, кој случајно ги сруши рекордите во продавање на „Панасоник“ факс машини во периодот на владеење на СДСМ, не му купуваше на своето дете од трети држави песок за тениски терени и не ја напиша Од Осака до Дижонска и случајно го стрпаа во затвор, па Бранко Црвенковски му беше крив.
• Некој доктор на науки од Хелсиншки Комитет на кој Латас ќе треба практично да му ја образложи рекламата за Шампони за коса за да разбере дека работи во СЈО, а не дека е панкер кој иде на коцка (ако знае што е ова) или пак на кеј да се најде со другарите, и
• Нормално, величествениот лустриран новинар звани Кодош кој сега само ги организирал прес конференциите, а Телма ексклузивно дознавала информации, ама не од него и вообичаено се вика Панта Џамбазовски
Бидејќи Ленче Ристоска делува најприбрано како функционер (за вкусови не се разговара, за жени не се коментира) би и’ дал насоки како на функционер:
• За да утврдиш Драга Ленче криминал кај Латас и Ивона треба да видиш дали го исполниле договорот, односно дали не го исполниле. Тоа значи дали е потврден медиа планот од страна на фирма која била ангажирана за следење на потпишаното емитување на реклами итн. Ама, има еден проблем. Не се елементарно глупи.
• Е кога ќе тргнеш да го правиш тоа, одма да ти посочам. Дали може да го видиме течението на пари во ТВ 24 и ТЕЛМА. Онака ме интересира како кој инвестирал во ТВ 24, а за во ТЕЛМА да видиме дали поранешниот директор го довел во заблуда Андреја Јосифовски и сите акционери на АД Макпетрол. Дали секундите за Макпетрол се исти со на Т-мобиле и дали Комисијата за заштита на конкуренција треба да и нареди на АД Макпетрол да 30% од својот ТВ буџет да го насочи кон други телевизии согласно утврдената пракса за гледаност на Телевизиите. За генерален рекламен колач другпат ќе ти објаснувам. Понатаму да се утврди дали исти филмови се платени и никогаш неемитувани демек не било согласно програмска шема и дали екранот кој е на ТОП ТЕМА да не бил сегашниот директор ќе се удавел во прашина.
• А, да кога сме кај ТОП ТЕМА дали сакаш да ти бидам волонтер соработник за случај на крадење државни пари од страна на новинари од проектите од јавен интерес во времето на СДСМ, само да им ја побараме книгата на снимање и сето тоа да го образложиме во ТОП ТЕМА кај Александар Чомовски.

Затоа Драга Ленче Ристоска да ти објаснам што требаше да се случи кога се објави првиот разговор т.н Бомба. Сашо Мијлаков требаше да ја примени следнава најубава девиза на бугарската полиција од комунизмот: Орел, Рак и Штука, понезнам какво сполуха, телефонската линија замира, орело на високо, штуката на длабоко, рака одзад (се мисли на рак на задник), кој крив, кој прав, ас незнам ама газо (задникот) ште ти го оштетам.

Да, да токму Сашо Мијалков. Вака пластично. Мораше да ги уапси директорите на сите мобилни оператори и нивните безбедњаци, цело УБК што работи на следење на комуникации, како и половина раководство на СДСМ.

ИЗВРШИЈА ДРЖАВЕН УДАР, ДА БИДАМ ЈАСЕН.

Кога ќе признаеа се’ кој со кои странски служби соработувале, сите на слобода, нема веќе разговори за во јавност и цела Влада на Република Македонија си дава оставка. Со помош на Американците и Европјаните една година техничка Влада и избори. Така функционира нормална држава. Се бркаат таканаречени криминалци, според прислушуваните материјали од каде СЈО го влече целокупниот легитимитет, кој јас го оспорувам. Придонесовте Ние како држава да се занимаваме со долниот веш на Ивона и тенџерињата на Латас. Значи во обвинението има дилема. Ако краделе апсете ги, ако не докажете ќе Ве апсат. Така искача на крај.

Наспроти тоа, сега ти си функционер кој има две опции на следнава агенда која е ставена во изборната програма на СДСМ. Викаат вака: ќе ги стимулираме сите оператори да направат заедничка мрежа, нема државна институција која ќе може да се рекламира и секоја навреда и клевета ќе чини едно евро. Во превод тоа значи ЕЛАЈТЕ ПРИ БАТЕ.

Опција 1: Ти си дел од организираната банда која вели нашата вистина е само наша вистина, а за која ниту СДСМ не е свесна докрај.
Опција 2: Те возат со 200 на саат, а ти се чуствуваш среќна. Тука се мајстори.
Запомни една работа. Јас сум добил директорска болест, ама моите деца никогаш нема да го кажат следново: Мојот татко беше злобен човек и криминалец.

Во еден разговор со Илија Димовски му кажав, како коалиција предводена од ВМРО ДПМНЕ, имаме путер над главата, ама заборавив да се доизразам (за што му се извинувам јавно) овие од СДСМ недојдени на власт имаат три канти маст над главата.

Екслузивен П.С.

Еден мој поранешен пријател инаку функционер на ВМРО ДПМНЕ, и демек медиумски работник, пред Цирил Кафол во Штип фрлал дрва и камења по мене само поради тоа што му напоменав дека на ОНЕ Словенечки Телеком му го руши бизнисот со дигиталните мултиплекси и го доведуваат Груевски во заблуда. Да му соопштам: Габриела Јовева, Цветин Чилиманов и Митко Бурчевски знаат се’ што си зборел. Но, кога ќе му соопштам на Никола Груевски што си зборел за него, неговата сопруга и неговата поранешна сопруга лично на 16.05.2007 во ресторанот Кеј, ќе го запознаеш Мајк Тајсон на политичката сцена. Со среќа. Ти кажав дека сум стара чекалица.

Ексклузивен П.С.2

За градоначалниците од СДСМ слушајте и читајте внимателно како Вики Цветковска ја објаснува најновата награда на Стевчо Јакимовски. А сега мене читајте ме. Во фудбалски жаргон. Стево е за вас Кристијано Роналдо, а вие барате дозволи од жените да гледате како игра, во паузите од турските серии кои се емитуваат и тоа на СИТЕЛ.