Македонија

За пациентите со ретки болести, педесетина луѓе ќе се искачат на Кораб

За пациентите со ретки болести, педесетина луѓе ќе се искачат на Кораб

Педесетина луѓе се пријавија да го искачат највисокиот врв во Македонија – Голем Кораб на висина 2.754 метри, во име на пациентите со ретки болести, кои немаат третман,

Искачувањето ќе се случува на 7 септември, а го организира Планинарскиот клуб „Кораб“ под мотото „До врвот, за подобар живот!“. Повод за активноста е државниот празник Денот на независноста на Македонија, „8 Септември“.

Здружението на граѓани за ретки болести „Живот со предизвици“ во оваа акција учествува втора година. Од таму велат дека целта е се подигне јавната свест за животот на пациентите со ретки болест.