Македонија

Заев вети фабрики во Сачево, зоната се уште е празна ливада

Заев вети фабрики во Сачево, зоната се уште е празна ливада
Заев вети фабрики во Сачево, зоната се уште е празна ливада

Ветувањата на струмичкиот градоначалник Зоран Заев дадени пред 4 години за нови фабрики во зоната Сачево претставуваат уште еден доказ за неспособноста и бруталните лаги со кои се служи градоначалникот од кој граѓаните кои го изгласаа бараат да се повлече од фунцијата и да распише предвремени градоначалнички избори на есен.

Заев во 2011-та година излезе во јавноста да каже дека во зоната Сачево ќе никнат 16 нови фабрики, од кои 4 странски фабрики кои ќе отворат 1.500 нови работни места. Од тогаш не една, туку 4 години поминаа, а зоната Сачево е празна ливада со неизградена инфраструктура, пренесува МИА.

zaev-fabriki-sacevo1

-Во зона Исток или познато зона „Сачево“, се продадоа 400 000 метри квадратни, или поточно 396 000 метри квадратни градежно земјиште за производствени погони за изградба на нови 16 фабрики. Од тие нови 16 фабрики, 4 се странски компании а 12 се домашни компании. Со оваа индустриска зона очекувам да се отворат до 1.500 работни места . Во првиот наврат и до крајот на оваа година новите работни места би биле помеѓу 500-1000, изјави Заев во 2011, што се покажа како брутална лага и измама на лидерот на СДСМ.

Овие зборови на Заев покажуваат дека тој не само што ги лаже струмичани дека ќе изгради нови улици, патишта, водоводи, туку лажно ветува и вработувања. Фекални канализации, колекторски системи, велосипедски патеки, паркинзи, автобуски постројки, детски игралишта се само мал дел од проектите кои пред локалните избори ги вети Заев, a ништо од ова до сега не е остварено.

zaev-fabriki-sacevo2

Сето ова покажува дека неговиот главен адут врз кој ја темелеше својата кампања е всушност измама. Тој не донесе ниту една фабрика и како што се гледа од снимките зоната Сачево е празна долина.

Поради ваквите лажни ветувања, струмичани во изминатиот период побараа тој да се повлече од градоначалничката функција и да распише нови предвремени локални избори оваа есен.  Тие додаваат и дека Струмица е единствената општина каде при избран градоначалник граѓаните немаат градоначалник, тој не се грижи за проблемите на струмичани, а општината не е ангажирана во реализација на проектите.