Македонија

Заев на средба со претставници на ЗНМ, НСН, МИМ, Советот за етика

Заев на средба со претставници на ЗНМ, НСН, МИМ, Советот за етика

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев, придружуван од претставникот на преговарачкиот тим на СДСМ, Роберт Поповски денеска се сретна со претставници Здружението на новинари на Македонија, Институтот за комуникациски студии и Високата школа за новинарство, Независниот синдикат на новинари, Советот за етика и Македонскиот институт за медиуми.

На средбата, соопшти денеска СДСМ, било разговарано за реформи во медиумите во Македонија.

Заев меѓу другото потенцирал дека прашањето за реформи во медиумите не е само обврска што произлегува од Договорот во Пржино и од Извештајот на Прибе, туку, стои во соопштението, децидно ја бара и Европската унија во Извештајот за Македонија, меѓу условите за продолжување на евроинтеграцискиот процес на земјава.

– За иднината на Република Македонија во моментов нема ништо поважно од фер, регуларни и демократски избори. Нема кредибилни избори без медиумски реформи, рече Заев, се вели во соопштението.