Македонија

Заев ветува задолжителен албански јазик во училиштата и градинките

Заев ветува задолжителен албански јазик во училиштата и градинките

Воведување на задолжителен албански јазик во градинките, основните и средните училишта ветува опозиицскиот лидер Зоран Заев при гостувањето во емисијата „Jeta në Kosovë“ која се емитува на косовската телевизија РТК1, пренесува порталот „Курир“.

– Ги изгубивме изборите во 2006 поради нашето однесување, не казнија граѓаните и Албанците и Македонците. Во градинките, основните и средните училишта… Зошто ќерка ми на пример да учи турски? Ќе учи албански? За да го користи, ние сме заедно во ова општество.  Вклучување во секојдневните активности, не само во јавната администрација. Сите мора да имаат еднакви и фер шанси во иднина, изјави Заев.