среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 49

Зајберт: Македонија има право да ги штити своите граници

Тој изјави дека обидите на бегалците да ја минат границата е решение кое што не дава надеж, а контролата на меѓународните граници во секоја земја мора да биде во рамки на меѓународните стандарди.

idomeni

Поврзани вести

Портпаролот на германската влада Штефан Зајберт денеска ги отфрли наводите на дел од  медиуми кои бараа Берлин да ја критикува Македонија за акцијата во која македонските гранични служби ги спречија бегалците од дивиот камп на Идомени да влезат на македонска територија.
Според позициите на Берлин секоја држава треба своите граници да ги штити согласно меѓународните стандарди. На директно прашање дали Германија ќе ја осуди употребата на гумени куршуми и солзавец против бегалците, Зајберт изјави дека обидите на бегалците да ја минат границата е решение кое што не дава надеж, а контролата на меѓународните граници во секоја земја мора да биде во рамки на меѓународните стандарди.
Портпаролот на германската влада Берлин е загрижен за тешките услови за сместување на бегалците на границата меѓу Македонија и Грција како и за тензиите на граничната линија во последните два дена.
Германија е најчестата дестинација на бегалците кои што досега минуваа преку Балканската рута и цел на десетиците илјади бегалци кои што се наоѓаат на грчка територија и сеуште се надеваат да влезат на територија на ЕУ преку Македонија.

Најчитани вести