Балкан

Започнува изградбата на првите куќи по полавите во Србија

Започнува изградбата на првите куќи по полавите во Србија

Од денеска започнува изградбата на првите куќи кои беа уништени во поплавите кои ја зафатија Србија, а парите за нивната изградба се обезбедни од донации, изјавија од српската Канцеларија за обнова и помош на поплавените подрачја.

Оттаму додадоа дека собраните пари за помош сеуште не можат да се трошат поради процедурата која не овозможува ефикасност и транспарентност.

Амбасадорот на САД во Србија, Мајкл Кирби изјави дека американската влада дополнително обезбедила 1,5 милиони долари помош за загрозеното население, со што се доаѓа до бројката од 2 милиони долари кои на загрозените е донирана од страна на САД.