Македонија

Започна поднесувањето кандидатски листи за Локалните избори 2017

Започна поднесувањето кандидатски листи за Локалните избори 2017

На два дена пред истекот на рокот за поднесување кандидатски листи за Локалните избори 2017, до општинските изборни комисии почнале да пристигнуваат независни кандидатури за градоначалници и листи на кандидати за советници од група избирачи, информираат во вторникот од Државната изборна комисија (ДИК).

Политичките партии се уште не поднеле кандидатури за градоначалници и листи за советници, изјави портпаролот на ДИК Љупка Гугучевска.

Партиите веќе јавно ги соопштија поголем дел од кандидатите за градоначалници за претстојните избори закажани за 15 октомври.

Рокот за поднесување листи на кандидати до општинските изборни комисии завршува на 14 септември на полноќ.

Кампањата за локалните избори започнува на 25 септември и завршува на 13-ти октомври на полноќ. Локалните избори ќе се спроведуваат во 80 општини и во Градот Скопје во над 3.400 избирачки места.