Свет

Лекарите не знаат како се шири болеста Зараза од бактерија која јаде живо месо се шири во Викторија

Зараза од бактерија која јаде живо месо се шири во Викторија

Австралиските лекари повикуваат на итна акција за да детално се истражи зошто бактериската зараза која го напаѓа и го јаде човечкото месо прерасанала во вистинска епидемија во државата Викторија, пишува ББЦ.

Бројот на поедини случаи на зараза со Бурили чирот, кожна инфекција која е најчеста во Африка, во послениве четири години се зголемил за 400 отсто. Исто така инфекциите стануваат се потешки и брзо се шират, а лекарите не знаат како да ја спречат заразата.

Минатата година биле пријавени 275 нови случаи, што е за 51 отсто зголемување во однос на претходната година.

Нејасно е зошто овој чир, кој е карактеристичен за тропските подрачја, се појавил во Викторија, односно на подрачје со умерена клима.Никој не знае што се случува и што ја придвижува епидемијата. Проблемот е во тоа што немаме многу време за размислување и расправа бидејќи епидемијата зема се поголем замав, вели доктор Даниел О,Брајан.

Според некои теории, причини за епидемијата може да се дождовите и видот на земјиштетот, како и дивите животни. Минатата година властите пронашле траги од бактеријата во изметот на опосум.

Бурули чирот е исклулително тешко да се лекува, а пациентите се опоравуваат меѓу 6 и 12 месеци. На многумина после тоа им е потребна реконструктивна операција.
До пред неколку години вести за инфекцијата стигале само од тропските региони на Квинсленд и поретко од другите краишта. Оваа болест е најчеста во руралните подрачја на западна и централна Африка, Нова Гвинеја, Латинска Америка и Тропска азија.
Во земјите во развој болеста се поврзува со мочуриштата и стоечките води.

Бурули чирот е кожна болест предизвикана од бактеријата Микобактериум улцеранс. Истата емитува токсини кои ги уништуваат клетките на кожаа, малите крвни ќили и поткоќното масно ткиво што доведува до создавање на грчеви и губиток на делови од кожата. Чирот со текот на време може да доведе до течки деформации или инвалидитет.
Лекарите не знаат како бактеријата се пренесува на луѓето, а постои теорија дека болеста ја пренесуваат комарци.