ТОП,Македонија

Засадени 3 милиони дрвца на 100 локации во земјава

Засадени 3 милиони дрвца на 100 локации во земјава
Засадени 3 милиони дрвца на 100 локации во земјава

Под мотото „Засади успех“ денеска на повеќе од 100 локации на целата територија на Република Македонија се одржа 16-тата акција „Ден на дрвото-засади ја својата иднина“ на која се засадија три милиона дрвца на 930 хектари земјиште.

Мото на годинашната акција „Засади успех!“ е да се потсети на мотивите, почетоците, развојните фази и резултатите на акциите, кои започнаа пролетта 2008.

Како што информираат од Граѓанското здружение „Ден на дрвото- засади ја својата иднина!“ во рамки на акцијата ќе бидат засадени и 7.000 леандри покрај автопатот Гевгелија-Смоквица и 3.000 чемпреси покрај другите автопати низ државата. Од Македонски шуми, за сите општини во Република Македонија се обезбедени уште 67.000 дрвца.

Главната локкација за засадување во скопскиот регион е населеното место Брњарци, каде координаторот од здружението на граѓани „Ден на дрвото – засади ја својата иднина“ Весна Зарезанкова рече дека е предвидено да се засадат 70.000 садници и тоа од зимзелени и листопадни видови на површина од околу 45 хектари.

Градоначалникот на Гази Баба Тони Трајковски посочи дека годинава на територијата на општината садници се садат во Паркот на природата Гази Баба и во населеното место Брњарци, каде во соработка со „Македонски шуми“ се подготвени околу 22 хектари површина на која е планирано да се засадат 40.000 садници, а во следните неколку денови вкупно ќе бидат засадени 70.000 дрвца.

Трајковски апелираше до сите граѓани и институции заеднички да се потрудат овие дрва да се зачуваат и да не се оштетуваат, како и да се придонесе за нивна заштита, затоа што само така може да се изгради почиста и поздрава животна средина.

Градоначалникот на Скопје Коце Трајановски рече дека градот е активно вклучен во реализацијата на 16-тата акција „Ден на дрвото-засади ја својата иднина“ на повеќе локации – во Паркот на природата „Гази Баба“, во Парк шумата Водно и во селото Брњарци.

Den na drvo 2015 (3)

– Поголемо внимание треба да се обрне и по засадувањето, во следните неколку години, да се грижиме за овие дрвца да можат да растат. Ние си земаме обврска во текот на летниот период овие дрвца