Свет

ВИДЕО: Застрашувачки зандани каде ИД ги чувала заробените жени

ВИДЕО: Застрашувачки зандани каде ИД ги чувала заробените жени

Застрашувачки зандани каде ИД ги чувала заробените жени под пустината биле откриени откако џихадистите биле присилени да се повлечат.

Застрашувачки зандани каде ИД ги чувала заробените жени
Застрашувачки зандани каде ИД ги чувала заробените жени

Курдските борци нашле неколку мали простории ископани под земјата во северна Сирија. Се верува дека тука биле чувани заробените јазидски жени.

Застрашувачки зандани каде ИД ги чувала заробените жени
Застрашувачки зандани каде ИД ги чувала заробените жени

Тие воопшто немале простор за движење и најверојатно поминувале часови во речиси целосен мрак. Очајните заробеници зад себе оставиле цртежи на ѕидовите.

Застрашувачки зандани каде ИД ги чувала заробените жени
Застрашувачки зандани каде ИД ги чувала заробените жени

ИД уби стотици Јазиди и киднапираше голем број жени при налетот врз северен Ирак минатата година. Сепак Курдските борци поддржани од воздушните напади на коалицијата успеаа повторно да воспостават контрола во областа Синџар.