Свет

Затворска казна од 25 години за хакер обвинет за соработка со ИД

Затворска казна од 25 години за хакер обвинет за соработка со ИД

На дваесетгодишниот Ардит Феризи, роден во Косово, кој беше уапсен минатата година во Малезија, денеска му се суди во Федералниот суд во градот Александрија во Вирџинија. Обвинението кон него кое е истовремено и за хакерство и за тероризам, е првиот ваков случај во САД.

Феризи е обвинет дека хакирал приватна компанија и незаконски се стекнал со имиња, електронски адреси, шифри за пристап и телефонски броеви на повеќе од 1.300 лица. Исламската држава ги објави имињата и се закани со напади врз овие лица.

Обвинителите бараат максимална казна од 25 години затвор.

Одбраната на Феризи тврди дека нивниот клиент немал намера никому да наштети и инсистираат на шестгодишна затворска казна.