Спорт

Заврши меѓународниот младински турнир во ракомет „Скопје куп 2014“

Заврши меѓународниот младински турнир во ракомет „Скопје куп 2014“

Заврши Меѓународниот младински турнир во ракомет „Скопје куп 2014“ кој се одржа во периодот од 13 – 19 август во организација на Р.К.Работнички во соработка со Град Скопје, и Ракометната федерација на Македонија.

На турнирот учествуваа 15 екипи од Македонија, Србија и Црна Гора, составени од ракометари и ракометари родени 1998 година и помлади.

turnir1

Во машка конкуренција учествуваа екипите на РК. Металург;  РК. Железничар; РК. Бар; РК. Бисинов; РК. Ѓорче 64; РК. Метрополис; РК. Текстилец; РК. Метеор; РК. ХЈС и РК. Металург 2, додека во женска конкуренција на паркетот, силите си ги одмерија ракометните екипи: ЖРК. Металург;  ЖРК. Будучност; РК. Велкова; РК. Делчево и РК. Бар.

turnir2

Во машка конкуренција победник е екипата на РК Металург, а во женска победник е екипата на РК Бар од Црна Гора.

На турнирот учествуваа 350 млади спортисти и истиот претставува најголем турнир во ракомет за млади категории досега одржан во Република Македонија.

turnir3

Скопје Купот се одигра во согласност со правилата на ИХФ и ЕХФ и на Ракометната федерација на Македонија. Натпреварите се одиграа во спортската сала Расадник, во Кисела Вода и во спортската сала Ѓорче Петров, кај средното училиште „Кочо Рацин“.Тимовите беа поделени во групи од по пет  екипи, а сите екипи играа помеѓу себе. Секоја екипа којашто извојуваше победа добиваше 3 бодови, нерешениот резултат беше бодиран со 1 поен, а поразениот со 0.