Свет

Заврши најопасниот дел од судирите, на ред се реформите

Заврши најопасниот дел од судирите, на ред се реформите

Претседателот на Украина, Петро Порошенко изрази уверување дека мировниот договор со проруските сили значи дека „најопасниот дел од петмесечниот вооружен судир е завршен“ и на ред доаѓаат реформите и искоренување на ендемската корупција и бирократија.

– Не се сомневам дека мојот мировен план ќе опстане. Немам никакви сомнежи дека најголемиот, најопасниот дел од војната е веќе зад нас, благодарејќи на херојството на украинските војници, истакна Порошенко.

Тој нагласи дека никогаш нема да дозволи повторно вкоренување на проруски сили и вооружени борци во источниот дел на Украина.

Порошенко истакна дека сега на дневен ред се реформи во сите владини институции, изразувајќи надеж дека тие ќе и овозможат на земјата да биде подготвена за членство во ЕУ до 2020 година.

Според него, освен корупцијата, важни делови во реформите се и децентрализацијата и силното спроведување на законот.