Македонија

Заврши собраниската расправа за новиот состав на Лустрациската комисија

Заврши собраниската расправа за новиот состав на Лустрациската комисија

Пратениците во Собранието денеска ја завршија расправата за новиот состав на Комисијата за верификација на факти.

За член и претседател на Комисијата  е предложен Томе Аџиев, кој и во изминатите три години беше прв лустратор, а за негов заменик е предложен Асан Лума. За членови на оваа комисија се предложени Новица Велјановски, Предраг Димитровски, Ѓорѓи Малковски, Вецко Здравевски, Ристана Лалчевска, Шпенд Винца, Даут Даути, Цветанка Соколова Младеновска и Марија Зафировска.

Целта на лустрацијата, како што нагласи Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ,  е да се извадат досиејата од минатото.

Според Димитар Стевананџија од ВМРО-ДПМНЕ, со процесот треба да се даде можност луѓето да ја дознаат вистината зошто некои луѓе пателе, некои режисери и писатели напредувале, некои не…

Пратеникот Ивон Величковски од Либералната партија истакна дека на Македонија и’ е потребна лустрациска комисија и процес на лустрација, но не ваков кој, според него, предизвикува тешки поделби.