понеделник, 21 август 2017  |  Вести денес: 65

Заврши откупот на тутунот

Заврши откупот на тутунот. Монополите веќе не смеат да преземаат тутун. До денеска, 15-ти март кој е крајниот законски рок, се купени повеќе од 25.150 тони, иако на почетокот се проценуваше дека ќе има најмногу 18.000 до 20.000 тони суров тутун.

Поврзани вести

Вредноста на откупениот род годинава е скоро 80 милиони евра, и досега тутунарите се исплатени повеќе од 98 проценти.

Реколтата годинава е со висок квалитет, а просечната цена достигна 196 денари за килограм. Лани изнесуваше 182 денари или за 14 денари помалку.

Тутунарите до 31-ви март треба да го пријават новото производство за оваа година во подрачните едниници на Министерството, пред да потпишат договор со откупувачите.

Лани беа склучени 27.300 договори за производство и откуп на тутун.

Најчитани вести