недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 0

ФОТО: Железничката станица во Скопје доби сосема нов лик

За десетина денови целосно ќе заврши реконструкцијата на Железничката станица во Скопје.

zeleznicka-stanica-5

Последни вести

За десетина денови целосно ќе заврши реконструкцијата на Железничката станица во Скопје.

Од фотографиите што ги објави Билд, може да се увиди дека е завршена санацијата на сите шест перони, поставени се новите лифтови и ескалатори, променети се влезните врати, реконструирани се сите станични тоалети. Покрај ова, нов лик доби и чекалната.

zeleznicka-stanica-2

Во рамки на зданието е поставен нов противпожарен систем, целосно е санирана инсталацијата, меѓу кои електриката и климатизацијата. Покривната конструкција на објектот е офарбана, а воедно треба да се постават фотонапонски панели на покривот од кои делумно ќе се произведува потребната електрична енергија за станицата.

zeleznicka-stanica-3

Според денешната слика на градилиштето, она што во претстојниот период треба да се доврши е реконструкцијата на билетарата, но и поставувањето на нови информативни табли за возниот ред на возовите.

zeleznicka-stanica-4

Комплексниот зафат треба да заврши со целосно чистење на железничката станица, по што објектот е предвидено да биде пуштен во употреба. Очекувањата се дека свеченото отворање ќе се организира наредниот месец.

zeleznicka-stanica-6

Реконструкцијата на Железничката станица во Скопје започна во април 2014 година, кога беше најавено дека истиот ќе заврши во рок од една година.

Најчитани вести